Bio

ME, MYSELF & I

Mijn artistieke leven startte begin jaren 90 toen ik naar hiphop en dub begon te luisteren. Vanaf die dag stond mijn leven in het teken van een tastbare vorm geven aan mijn turbulente binnenwereld. Eerst als scratchende DJ, daarna als rapper en muziekproducer. Dat ik ooit abstracte kunst zou maken, had ik nooit durven denken. Ik had een sterke overtuiging opgebouwd dat ik niet kon tekenen. In het vierde leerjaar hing de juf wekelijks de beste tekeningen omhoog in de klas. Iedereen kwam wel eens aan de beurt, behalve ik :-).


Een jaar of dertig later voelde ik me op een vrijdagnamiddag niet lekker in mijn vel. Ik had een artikel gelezen over de kracht van beeldende therapie en besloot me eraan te wagen. Ik had nog enkele potten verf staan van een klusopdracht in huis. "Bureaucrat Of Flaccostreet" van de Nederlandse band Urban Dance Squad knalde herhaaldelijk door de speakers, terwijl ik de verf op een doek gooide. Ik werd gelukzalig en misselijk tegelijk van het creatieve proces dat zich voltrok.


Op één of andere manier kon ik iets achterlaten wat niet lukte om via gesproken taal de wereld in te sturen. Die dag werd ik een abstract schilder.

Het vorm geven aan emoties is een enorm heelkrachtige methode. Door het kijken achteraf krijg je inzichten in je eigen kronkels, hoe moeilijk die eerst ook lijken. De gedachtenbrei lijkt ondoordringbaar maar wanneer het visuele vorm krijgt wordt het tastbaar en soms luchtig of licht. Mijn expressies zijn flarden van mijn ziel, geschilderd op een paneel of doek.


Tot vandaag gaan muziek en schilderen hand in hand. Muziek brengt mij in de stemming om te creëren. Vanuit die staat begint een flowend creatieproces. Vaak gebruik ik muziek uit mijn jeugd of kindertijd om net die vastzittende emoties los te maken en te kunnen uiten. Al kind kon ik al muziek heel diep absorberen. Ik kan klanken ruiken en proeven. Ze beroeren me tot in mijn diepste vezels. Ik kan er enthousiast, levendig, triest of geprikkeld door raken. Zo diep dat er geen woorden voor bestaan.


Wanneer ik bezig ben om in de muzikale flow te creëren dan ervaar ik dit als het paradijs op aarde. God bestaat! Het is dus geen toeval dat veel werken de naam kregen van bestaande songs of bands.

In het jaar 2020 kwam een ommekeer en beleefde ik een krachtige verandering in mijn bewustzijn. De isolatie dreef me me tot het doorvoelen van diepe verdrongen emoties. Schilderen speelde een grote rol in mijn transformatie. Het durven vormgeven aan mijn drukke binnenwereld maakte van mij een ander mens. Schilderen werd een dagelijkse passie.


In mijn vroegere thuissituatie bestonden emoties of een innerlijke wereld niet. Wat er binnenin een mens gebeurde werd volledig ontkend en aan de kant geschoven. Alleen de buitenwereld scheen te bestaan en vooral wat die hun mening was. Mijn eerste 25 levensjaren heb ik in volledige ontkenning geleefd van alles wat ik voelde.

Wat ik ook belangrijk vind om één of andere reden, misschien denk je nu: ... Die man klinkt zo negatief, neemt de woorden trauma in de mond... Wel het is zo dat ik best wel bekend sta als humoristisch en luchtig. Niets is wat het lijkt. Het één mag voor mij naast het ander bestaan. Ik heb een enorme drang naar diepgang en ben tegelijkertijd een grote onnozelaar.


Geniet van alles wat je hier aantreft. Vergeet me niet te volgen op Instagram if you like it. Natuurlijk verlang ik ernaar dat je iets koopt, laat ik daar geen doekjes om winden. Maar nog fijner is het als ik je kan inspireren om ook uit jezelf te breken en te creëren. Ook hierin kan ik je helpen via trainingen en opleidingen: www.woordomhoog.com/opleidingenAre you with me? Let's discover my abstract universe!


Mike Claeys